Flensmanagement in het Themamagazine Compliance Experts

Onlangs heeft Stichting Compliance Experts haar eerste magazine uitgegeven om het bewustzijn over compliance te vergroten.

Hierin ook een bijdrage van Gijs Uit Beijerse van Steekflens BV

Gijs voor pand1klein

Een ontbrekende steekflens of een aanwezige steekflens die er niet hoort te zitten kan ernstige gevolgen hebben. Nu kun je er wel voor zorgen dat je personeel goed is opgeleid, dat er effectief toezicht aanwezig is en dat op controles altijd tijdig beheersmaatregelen volgen. Dat wil niet zeggen dat alle fouten voorkomen kunnen worden. Hoe goed je organisatie ook in elkaar steekt, stops en onderhoud blijft mensenwerk en waar gewerkt wordt maakt men fouten. In de praktijk zien we maar bij weinig bedrijven dat heldere procedures zijn vastgelegd waaraan Flensmanagement kwalitatief moet voldoen. Steekflens.nl heeft in samenwerking met Alveus Compliance Solutions een Flenscomplianceproces opgesteld. Trainen en opleiden blijft belangrijk, maar het is ook fijn wanneer een ongewenste situatie fysiek onmogelijk gemaakt wordt.

Vergelijk dit met autorijlessen en vangrails. Door goede rijlessen en een uitgebreide examinering zorgt men ervoor dat de automobilist zo goed voorbereid mogelijk de weg opgaat. Door dit goed te doen, worden veel ongelukken voorkomen. Echter, wanneer het alsnog misgaat, al dan niet door schuld van de automobilist, dan hebben we graag dat er fysieke barrières zijn die ernstige gevolgen inperken. De vangrail is hier een voorbeeld van. Idealiter zou deze nooit nodig moeten zijn, maar als het fout gaat biedt hij een fysieke barrière tegen ergere gevolgen.

Zo benaderen wij ook de veiligheid in de industrie en dan in het bijzonder de veiligheid rondom steekflenzen. Wij hebben hiervoor het programma Flens-management opgezet. In dit artikel beschrijven we vijf methodieken en producten die voor, tijdens en na de uitvoering een fysieke barrière bieden tegen noncompliance.

Vóór de uitvoering 

Het flensmanagementproces vereist inventarisatie en codering met kleur of QR-code van alle af-blind materialen. Met identificatie door middel van een QR code ontstaat niet alleen de mogelijkheid om (real time) de processtappen te controleren maar ook of de combinatie flensverbinding/steekflens klopt, of de juiste kwaliteit gebruikt wordt, etc. Safeflange

Kritische verbindingen worden geborgd met een SafeFlange™. De SafeFlange maakt het onmogelijk om de steekflens te verwijderen zonder in bezit te zijn van de sleutel. Hierdoor wordt het per ongeluk verwijderen van een kritieke steekflens onmogelijk.

Het betreden van besloten ruimtes wordt fysiek onmogelijk gemaakt door het plaatsen van een harde mangat afdichting, de EntryBlockers™.

Tijdens uitvoering

Bij de uitvoering wordt per flensverbinding een Flenskaart bevestigd. Hiermee wordt elke stap geborgd en verzekert men zich ervan dat er geen belangrijke processtappen zijn overgeslagen. Samen met de FlensKaart en de Flens compliance-applicatie worden de uitvoerder, het management en operations aan elkaar gekoppeld. Door de compliance actie te koppelen aan de planning weet iedereen wat de voortgang is, wat de status is van de verschillende flensverbindingen en of de flensverbinding al vrijgegeven kan worden voor productie.

Na uitvoeringTorqseal klein

Na testen en inspectie wordt de flensverbinding verzegeld door middel van een fraudebestendige TorqueSeal™. Hiermee garandeert de flens-vakman dat de flensverbinding professioneel en veilig samengebouwd is. Ook wordt het door de TorqueSeal™ onmogelijk gemaakt om de flensverbinding te demonteren zonder de TorqueSeal™ te verbreken. Dit helpt voorkomen dat zorgvuldig gemonteerde flensverbindingen opengemaakt worden en dat ze door minder deskundig personeel worden gemonteerd.

Met de Flens Compliance-applicatie kan de operator of monteur tijdens al deze fases ter plekke vastleggen wat de feitelijke stand van zaken is.

 

 

Het volledige magazine bestellen of downloaden?Compliance experts magazine

 

 

Comments are closed.